Ben jij al bekend met het begrip lijfrente? Lees alle voordelen van zo een lijfrente en geniet snel van extra geld!

- Huis laten schatten -

Ik wil mijn...

Huis laten schatten

Ik wil mijn...

huis verkopen huis verkopen zonder makelaar meerwaarde ontvangen huis verkopen en terug huren woningwaarde bepalen huis laten schatten

Huis laten schatten

Huis laten schatten, dat is nodig voor elke huiseigenaar die een huis wilt verkopen. Maar hoeveel is het huis waard? Waarop wordt dat gebaseerd? Misschien het belangrijkste: Wie of wat bepaalt voor hoeveel een huis kan worden verkocht?

De Huizenkoopman legt het uit.

Een huis laten schatten & het kadastraal inkomen

Het kadastraal Inkomen zegt iets over de (huur)waarde van het huis, woning of eigendom.  Over deze waarde moet belasting worden betaald.  De hoogte van deze belasting is afhankelijk van uw gemeente, stad of dorp waar u woont.  Het kadastraal inkomen geeft de waarde aan van het onroerend goed. Het moet op de aankoopakte van uw woning staan. Het huis laten schatten heeft dus ook te maken met het K.I.

Huis laten schatten

Huis laten schatten

Huis laten schatten

Uw huis laten schatten

Een onafhankelijke schatter of taxateur kan uw huis of woning schatten. Hiermee bedoelt men dat er een schatting van de waarde van het huis wordt bepaald.  Dit gebeurt op basis van enkele criteria:

  • Het jaar waarin het huis gebouwd is.
  • De waarde van de huizen rondom u.
  • Bewoonbare oppervlakte en perceeloppervlakte
  • Wat voor type woning is het huis, appartement, villa, bungalow, enz.
  • Hoe is het huis afgewerkt, welke materialen werden gebruikt enz.
  • Energiezuinig


Wat nog meer?

Huis laten schatten

Een huis laten schatten, wat is er dan belangrijk?

Locatie

Locatie locatie locatie! Het is zo belangrijk voor de waarde van uw huis waar het gelegen is. De ene gemeente is gewild om in te wonen, de andere niet.  Ook de straat, buurt of wijk kan heel veel invloed hebben op de marktwaarde van uw woning.  Locatie heeft dus een grote invloed als u uw huis wilt laten schatten.

Aantal slaapkamers

Eén van de meest gezochte criteria voor het aankopen van een huis is: het aantal slaapkamers. Omdat mensen vaak via het aantal slaapkamers gericht een huis zoeken op immobiliën-websites, kan dit ook een grote rol spelen in de waardebepaling van uw eigendom.

Renoveren

Is het huis gerenoveerd, niet alleen qua afwerking maar ook qua leidingen en elektriciteit? Ook dit kan een meerwaarde zijn voor de taxatie. Welke materialen zijn gebruikt bij de renovatie kunnen dus ook een rol spelen.

Tuin en garage

Een inpandige garage kan de taxatie van uw huis doen verhogen. Zeker als er plaats is voor bijvoorbeeld meerdere auto’s of misschien is er wel een werkruimte aan gekoppeld.  De schatter of taxateur zal dit zeker meenemen tijdens de taxatie. 

De grootte van de tuin kan bepalend zijn voor veel mensen.  Sommigen willen een grote tuin, anderen een kleine tuin met weinig onderhoud. Ook de ligging van de tuin vinden kopers erg belangrijk en de taxatiewaarde van het huis kan erdoor stijgen. Om uw huis te laten schatten zijn er veel criteria waaronder de tuin en de garage.

Energiezuinig

Ons land kent veel richtlijnen, eisen en verplichtheden waaraan een huis moet voldoen qua energiezuinigheid.  Dit criterium is dus van groot belang bij de waardebepaling van de woning als u uw huis laat schatten.  Welke isolatie is gebruikt? Welke EPC-waarde heeft het huis? Zijn er zonnepanelen of een warmtepomp? Allemaal zaken die een huis qua energieverbruik doen dalen maar doen stijgen qua schatting.

Huis laten schatten

Huis laten schatten

Wat is nu de reële marktwaarde van uw huis?

Niks meer of minder dan de werkelijke verkoopprijs die is overeengekomen tussen koper en verkoper. Maar! Je kan ook de prijs per vierkante meter berekenen wat handig is om de waarde te meten.  Hoe doe je dat? Je deelt de verkoopprijs door de totale oppervlakte. Dan krijg je een cijfer = vierkante meter. Dat cijfer vermenigvuldig je met het aantal vierkante meter van de woning. Zo kan je een goed idee krijgen van de effectieve waarde van het huis.

Meer informatie kan je vinden bij de FOD Economie. Er komt dus veel bij kijken als u uw huis wilt laten schatten. 

De Huizenkoopman helpt je bij het schatten van uw woning.

De Huizenkoopman

betrouwbaar en persoonlijk

Advies nodig of benieuwd naar hoeveel jouw woning waard is? 

Alex helpt je graag verder!